Appelproducten (cider, azijn): afvallen, voordelen, aanbevelingen

Appelcider vs appelciderazijn vs appelazijn

Eerst even een verwarring van de baan helpen. 

Afvallen kan je met appelazijn, niet met appelcider(azijn). Appelcider is een overheerlijke, verfrissende drank, en appelciderazijn bestaat gewoonweg niet.

Appelcider

Alcoholische gefermenteerde appelsap.

Appelciderazijn

Linguïstisch verbastering. Omdat men in de VS en Canada appelcider zegt tegen niet-alcoholische appelsap.

Appelazijn

Azijn gemaakt van appelsap door een manier van fermenteren die de appelsap verzuurd.

Koop effectieve supplementen voor afvallen

Afvallen met appelcider?

Appelcider is gezond omdat het de voedingsstoffen van appelen bevat: vitamine C, vezels en infectiewerende antioxidanten. Anderzijds bevatten appelen veel suiker en gedronken wordt suiker extra snel opgenomen, wat extra druk zet op de pancreas. Bij cider wordt bovendien zelfs vaak nog suiker toegevoegd om meer bubbels te krijgen.

Afvallen met appelazijn?

Appelazijn zou de spijsvertering vertragen, wat een gunstig effect heeft op de bloedsuikerbalans en daardoor mensen die (lichte) diabetes hebben helpen af te vallen.

Appelcider en appelciderazijn voor afvallen

Appelcider

Wij baseren ons in dit artikel op de Britse classificatie van cider. Landen die traditioneel cider produceren hebben ieder, doorheen de eeuwen, hun eigen classificatiesysteem ontwikkeld.

Cider is vanouds een alcoholische drank gemaakt van gefermenteerd fruitsap. Etymologisch associeert de naam zowel met alcoholisch als met fruit.

Tegenwoordig verwijst het woord in de meeste landen naar alcoholische drank gemaakt van appelsap, met uitzondering van de VS, waar men een onderscheid maakt tussen:

  • non-alcoholische cider

appelsap gemaakt van gewone en ciderappels, zonder alcohol

  • alcoholische hard cider

gemaakt van gerijpte, gegiste, eet- en ciderappelsap

De landen waar de drank het meest voorkomt zijn de Commonwealth landen, en bij uitbreiding de voormalige Britse kolonies. Maar daarnaast is het ook populair in Portugal (sidro), Frankrijk (cidre), Noord-Spanje (sidra), Noord-Italië (sidra) en het zuiden van Duitsland (apfelwein).

Geschiedenis

Cider is een zeer oude drank. De eerste verwijzing waarvan we op de hoogte zijn, werd gemaakt door de befaamde Romeinse keizer Julius Caesar, tijdens de eerste veroveringstocht van de Romeinen in Groot Brittannië, wanneer hij een alcoholische drank beschrijft die de Kelten bereidden van de crabapple.

Appels

Tegenwoordig is cider hoofdzakelijk gemaakt van appels, gekozen uit een ruim assortiment van appelsoorten, gemengd met elkaar en met ander fruit en / of bijzondere ingrediënten, met als eindresultaat een schier eindeloze variëteit aan verfijnde smaken.

Men spreekt bij de productie van cider van eetappels en ciderappels. De eersten zijn gekweekt voor algemeen gebruik en niet in het bijzonder voor cider en de laatsten zijn gekweekt met louter ciderproductie in gedachte. Deze appels zijn doorgaans te straf van smaak om zo te eten, maar in cider kunnen zij, vermengd met een in verhouding grotere hoeveelheid sap van zachter smakende consumptieappels, de exacte smaak geven die men wenst.

Ciderappels worden onderverdeeld in 4 soorten: zoet, scherp, bitterzoet en bitterscherp.

Elk van deze categorieën heeft een ander zuurte en tannine gradatie, wat bepalend is voor de smaak.

Deze verscheidenheid van kenmerken in appels, in combinatie met de vele ingrediënten van derde oorsprong, creëert een grote creatieve ruimte voor cider-liefhebbers om cidersoorten uit te proberen en te ontwikkelen.

Appelcider voor afvallen

Tannine

Tannine speelt zoals gezegd een (belangrijke) rol bij de creatie van cider. Deze stof wordt in de chemie tannoïde genoemd en helpt de smaak van de cider langer vast te houden en een extra accent te geven.

Men vindt deze stof terug in talrijke plantensoorten. Al eeuwenlang onttrekken mensen tannine uit planten om te gebruiken bij het verwerken van huiden tot leer en bij het maken van ijzeren potten, tot men in de jaren ‘50 synthetische tannine is beginnen fabriceren.

Tannine kan onttrokken worden aan de appelpulp die overblijft na de persing van appelen, of gekocht worden in de winkel.

Het is gebruikelijk om 5 grammen toe te voegen per 100 liter cider (0.05 per liter).

Categorie appelsoortZuurtegraadTannine
Scherp>0.45 %<0.2 %
Bitter-scherp>0.45 %>0.2 %
Bitter-zoet<0.45 %>0.2 %
Zoet<0.45 %<0.2 %
Ciderategorieën
bitter sweetT +bitter sharp
A –A +
sweetT –sharp

Voorbereiding

Keuze van appels

Alle appels die gekweekt worden voor consumptie zijn geschikt voor cider, maar er zijn specifieke soorten die traditioneel voor cider gebruikt worden die niet gewoon gegeten worden. Cidermakers maken een mix van deze soorten met eetappels. Er zijn honderden variëteiten van appels die speciaal voor cider gekweekt zijn (cider cultivars).

Productieproces

Men volgt de volgende stappen:

  1. plukken van appels naar keuze
  2. vermalen
  3. persen -> pulp en sap worden gescheiden
  4. sap gaat in open of gesloten vaten
  5. rijpen van het sap

Het overgebleven pulp wordt gebruikt voor tannine, om dieren te voederen, als compost, weggeworpen, of gebruikt voor het maken van likeuren.

Fermentatie

Fermentatie is een aangroei van schimmels die suiker omzetten in ethanol. Dit proces noemt men gisten of rijpen.

De appelsoorten die gebruikt worden en de wijze van opslag bepalen de uiteindelijke smaak en alcoholische sterkte van de cider. Iedere appelsoort gist op zijn eigen specifieke wijze en door verschillende soorten te mengen krijgt men verschillende effecten. Sommige ciders worden daarenboven nog eens gemengd met andere soorten vruchten zoals druiven, kersen, bosbessen en frambozen. Cider is klaar voor consumptie na 3 maanden gisten maar meestal laat men hem langer rijpen, tot 3 jaar toe.

Door deze complexe productieprocedure bestaan er zeer veel verschillende cider smaken, te vergelijken met wijnen.

Botteling

Omdat appels erg zoet zijn, ontstaat er door gisting een sprankeling in de drank. Vaak voegt men vóór de botteling nog suiker toe om de cider extra sprankelend te maken, maar gezien hoe gesuikerd appels van nature al zijn, is dit eigenlijk niet nodig. Duurdere ciders zullen champagnetechnieken gebruiken maar door hem op te slagen in flesjes zal de cider op natuurlijke wijze koolzuur ontwikkelen.

TypeUitzichtAppeltypeToevoegingenSmaak
Modern (standaard)bleek, goudeetappelen en speciale ciderappelen, gericht op zoetheideventueel suikermedium volheid, zoet tot laag alcoholisch
Klassiek (standaard)helder tot schijnend, geeleetappelen gemengd met speciale ciderappelengeencomplexe volheid, minder zoet, laag alcoholisch
Fruit (specialiteit)helder tot licht, fruitkleurigeetappelen, speciale ciderappelen en ongewone appelsoortenperen, bessen, kweeperen, pompoenenmedium tot volle smaak
Hop (specialiteit)helder tot schijnendeetappelen, speciale ciderappelen en ongewone appelsoortenhoplicht bitter, meer koolzuur, complexe smaak, verfrissend
Gekruid (specialiteit)helder tot schijnendeetappelen, speciale ciderappelen en ongewone appelsoortenkruiden (kaneel, nootmuskaat, piment of gember, …)tanisch, kruidig
Hout-gerijpt (specialiteit)helder tot schijnendeetappelen, speciale ciderappelen en ongewone appelsoortencinnamon, nootmuskaat, gember, kruidenbesjescomplex, tannish adstringerend 
Zuur (specialiteit)helder tot bewolkt, donkerder, fruitkleurigeetappelen, speciale ciderappelen en ongewone appelsoorten, gericht op zuurheidfruit, bloemenzuur, complex, verfrissend
Op ijs (specialiteit)helder, diep goud- tot donker amberkleurigeetappelen, speciale ciderappelen en ongewone appelsoortenextra suiker, fruit, tropisch fruitmeer alcohol, intens, verfrissend

Wordt cider veel gedronken in België en Nederland?

Cider is een drank met een zeer lange traditie, die de laatste decennia een neergang in populariteit kende, maar die in de jongste jaren, dankzij een goede marketing, opnieuw aan een gestage opmars bezig is. Desondanks bedraagt, bijvoorbeeld, in de VS, de verkoop van (hard)cider slechts 1% van het totale alcoholverbruik.

Wat vaststaat is dat cider in België en Nederland een drank is voor fijnproevers en beslist gezien wordt als een exotisch buitenbeentje. Het wordt gedronken op speciale gelegenheden en vaak drinken kinderen het op verjaardagsfeestjes, in de vorm van ‘kinderchampagne’.