Baarmoederverwijdering: gewichtstoename en afvallen

Het verwijderen van de baarmoeder, een procedure die bekend staat als hysterectomie, is een ingrijpende gebeurtenis die verregaande gevolgen heeft voor het lichaam van de vrouw, vooral indien 1 of beide eierstokken mee verwijderd worden.

Om welke redenen laten vrouwen hun baarmoeder verwijderen?

Baarmoederverwijdering kan om verschillende medische redenen worden aanbevolen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom vrouwen ervoor kiezen hun baarmoeder te laten verwijderen.

  • Myomen (vleesbomen): Dit zijn goedaardige tumoren die in de baarmoeder groeien. Ze kunnen pijn, hevig bloeden en andere problemen veroorzaken, afhankelijk van hun grootte en locatie.
  • Endometriose: Dit is een aandoening waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (het endometrium), buiten de baarmoeder groeit, vaak op de eierstokken, de buitenkant van de baarmoeder of de darmen. Dit kan pijn en onregelmatig bloeden veroorzaken.
  • Baarmoederprolaps: Dit gebeurt wanneer de baarmoeder in de vagina verzakt, meestal als gevolg van zwakte in de ondersteunende weefsels en spieren, vaak na meerdere bevallingen of door veroudering.
  • Abnormaal vaginaal bloeden: Indien bij aanhoudend, hevig of onregelmatig vaginaal bloeden, medicijnen en andere procedures niet effectief zijn, kan men hysterectomie overwegen.
  • Chronische bekkenpijn: Indien, bij vrouwen met ernstige en aanhoudende bekkenpijn, andere behandelingen niet werken, kan hysterectomie worden overwogen.
  • Kanker: Hysterectomie kan worden aanbevolen voor vrouwen met kanker van de baarmoeder, eierstokken, of baarmoederhals. Voor sommige vrouwen met een zeer hoog risico op het ontwikkelen van deze kankers (zoals die met bepaalde genetische mutaties) kan een preventieve hysterectomie worden overwogen.
  • Adenomyose: Dit is een aandoening waarbij het binnenste baarmoederslijmvlies in de spierwand van de baarmoeder groeit. Dit kan pijnlijke en zware menstruaties veroorzaken.
  • Postpartum bloeding: In zeldzame gevallen, als er na de bevalling ernstige bloedingen optreden die niet kunnen worden gecontroleerd, kan een hysterectomie levensreddend zijn.

Het besluit om een hysterectomie te ondergaan is significant en vereist veel overweging en overleg met een gynaecoloog. Voor veel van de bovenstaande aandoeningen zijn andere behandelingen beschikbaar die minder invasief zijn en waarbij de baarmoeder behouden blijft. Het is daarom essentieel om alle beschikbare opties grondig te onderzoeken en te bespreken met een dokter

Menopauze

Het belangrijkste gevolg van een volledige dissectie is vervroegde menopauze. Bijwerkingen van menopauze zijn:

  • onregelmatige menstruatie
  • vaginal droogheid
  • vapeurs
  • nachtzweten en slapeloosheid
  • gewichtsverlies óf -toename
  • gemoedsschommelingen
  • hoofdpijn

Baarmoederverwijdering kan leiden tot gewichtstoename

Het verwijderen van de baarmoeder, bekend als een hysterectomie, kan bij sommige vrouwen indirecte effecten hebben die kunnen bijdragen aan gewichtstoename. De verwijdering van de baarmoeder zelf leidt echter niet rechtstreeks tot gewichtstoename. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan gewichtstoename bij vrouwen die een hysterectomie ondergingen:

  • Veranderingen in de hormoonhuishouding: Als tijdens de hysterectomie ook de eierstokken worden verwijderd (een procedure genaamd oöforectomie) , kan dit leiden tot een plotselinge daling van de oestrogeenspiegels. Deze hormonale verandering kan het metabolisme beïnvloeden, waardoor het voor sommige vrouwen gemakkelijker wordt om aan te komen en moeilijker om gewicht te verliezen.
  • Verminderde activiteit: Herstel van een hysterectomie vereist vaak dat vrouwen hun fysieke activiteit gedurende een bepaalde periode beperken. Deze verminderde activiteit kan leiden tot een afname van spiermassa en een lichte gewichtstoename.
  • Emotionele factoren: Voor sommige vrouwen kan een hysterectomie emotioneel belastend zijn, en leiden tot veranderingen in eetgewoonten, zoals troosteten.
  • Veroudering: Veel vrouwen ondergaan een hysterectomie rond de menopauze, een tijd waarin het metabolisme van nature vertraagt en gewichtstoename optreedt. Het kan daarom soms moeilijk zijn om te onderscheiden of gewichtstoename te wijten is aan de operatie of aan natuurlijke verouderingsprocessen.

Niet elke vrouw komt bij na een hysterectomie. Als u zich zorgen maakt over gewichtstoename na een operatie, kunt u dit het beste bespreken met uw arts. Zij kunnen u begeleiden bij voedings- en lichaamsbewegingsstrategieën die kunnen helpen om gewichtstoename te minimaliseren of, indien nodig, af te vallen.

Gewichtstoename na een hysterectomie voorkomen

Gewichtstoename na een hysterectomie kan een zorg zijn voor veel vrouwen. Hoewel men gewichtstoename niet volledig kan uitsluiten, zijn er verschillende strategieën die kunnen helpen het risico te minimaliseren en een gezond gewicht te behouden:

  • Evenwichtig dieet: Focus op een voedingsrijk dieet dat bestaat uit veel groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd waar mogelijk sterk bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en overmatige hoeveelheden vet en suiker.
  • Voldoende lichaamsbeweging: Zodra u van uw arts groen licht krijgt om te bewegen, probeer dan geleidelijk aan uw lichaamsbeweging te verhogen. Dit kan beginnen met lichte wandelingen.
  • Drink voldoende water: Goede hydratatie kan helpen om je vol te voelen en kan de stofwisseling ondersteunen.
  • Eerporties beheersen: Het is makkelijk om meer te eten dan je nodig hebt, vooral als je minder actief bent tijdens het herstel. Door aandacht te besteden aan portiegroottes, kunt u onnodige calorieën voorkomen.
  • Luister naar je lichaam

Eet wanneer je hongerig bent en stop wanneer je verzadigd bent. Probeer emotioneel eten te herkennen en zoek naar andere manieren om met stress of emoties om te gaan.

  • Vermijd alcohol en andere calorierijke dranken: Deze kunnen lege calorieën toevoegen: volune zonder voedingswaarde.
  • Hormoontherapie: Als uw eierstokken zijn verwijderd en u hormoonvervangingstherapie (HRT) overweegt, bespreek dan eerst de voor- en nadelen met uw arts, inclusief de mogelijke invloed op uw gewicht.
  • Slaap voldoende: Een goede nachtrust is essentieel voor gewichtsbeheersing en algehele gezondheid. Probeer elke nacht 7-9 uur kwaliteitsslaap te krijgen.
  • Vraag om steun: Overweeg lid te worden van een steungroep of praat met een diëtist of personal trainer voor begeleiding en ondersteuning bij gewichtsbeheersing na een hysterectomie.

Elk lichaam is uniek, dus wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het belangrijkste is om actief betrokken te blijven bij uw gezondheid en welzijn en samen te werken met uw arts om de beste strategie te vinden om een slanke lijn te behouden.

Als je toch bent aangekomen, hoe val je dan het snelste weer af?

Afvallen vereist net als slank blijven een combinatie van gezonde voeding en lichaamsbeweging, maar om gewicht eraf te krijgen moet het net iets meer zijn.

  1. Eet kleine porties magere voeding en drink veel: Richt je op een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en verzadigde vetten.
  2. Lichaamsbeweging: Probeer minstens 30 minuten tot 1u per dag intensief te bewegen. Dit kan wandelen, fietsen, zwemmen, of fitness zijn. Hoe meer je beweegt hoe meer vet er af gaat.
  3. Consistentie: Houd je aan je routine. Gewichtsverlies vergt tijd en geduld.
  4. Ondersteuning: Zoek een trainingspartner of stel doelen om jezelf gemotiveerd te houden. Overweeg om een diëtist of personal trainer te raadplegen voor begeleiding.

Onthoud dat afvallen een persoonlijke queeste is en wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. Het belangrijkste is consistentie en toewijding.

Conclusie

Een baarmoederverwijdering is een ingrijpende gebeurtenis maar men kan ze achter zich laten en er goed uitkomen als men gezond leeft en sociale ondersteuning geniet.