Appelazijn: een natuurlijke bondgenoot van een gezond gewicht

Wat is appelazijn precies?

De naam appelciderazijn is alvast een misnomer. Bij ons heet dat gewoon appelazijn. De verwarring komt doordat in de VS appelsap ‘appelcider’ wordt genoemd, terwijl bij ons cider verwijst naar gefermenteerd, alcoholisch, sap. In de VS heet dat drankje dan weer ‘hard cider’.

Koop nu een natuurlijk afslankmiddel

Appelazijn is een natuurlijk product dat uit appels gehaald wordt. Het wordt op specifieke wijze ontwikkeld uit gefermenteerd appelsap. Vanwege zijn talrijke therapeutische kwaliteiten heeft dit azijn de aandacht van gezondheidsprofessionals en liefhebbers getrokken. Appelazijn bevat azijnzuur, een organische verbinding die verantwoordelijk is voor veel van zijn gunstige gezondheidseffecten.

De unieke voedingsstoffen in appelazijn

Het profiel van voedingsstoffen in appelciderazijn is rijk en divers:

 • essentiële enzymen;
 • antioxidanten (catechines; flavonoïden);
 • mineralen (kalium; magnesium);
 • vitaminen (vitamine C; B-vitaminen).

Al deze voedingsstoffen werken synergistisch en bieden tezamen tal van gezondheidsvoordelen.

Hoe wordt appelazijn bereid?

Appelazijn wordt gemaakt via een tweestaps fermentatieproces. Hier zijn de stappen:

 1. Appels verpletteren. Appels worden gewassen, verpletterd en geperst om de vloeistof (sap) te extraheren. Dit sap bevat natuurlijke suikers uit de appels.
 2. Eerste fermentatie. Het sap wordt in een container geplaatst waarin gist is toegevoegd. De gist start het fermentatieproces, waarbij de natuurlijke suikers in het sap worden omgezet in alcohol. Dit wordt ook wel fermentatie genoemd en resulteert in appelcider.
 3. Tweede fermentatie. De appelcider wordt dan nog een keer gefermenteerd. In deze tweede stap wordt een bacterie toegevoegd, genaamd Acetobacter, die de alcohol omzet in azijnzuur. Azijnzuur geeft azijn zijn kenmerkende zure smaak.
 4. Rijping. De vloeistof wordt daarna opgeslagen en laat men rijpen voor een bepaalde tijd. Dit kan variëren van een paar weken tot enkele maanden, afhankelijk van het gewenste smaakprofiel. Het eindproduct is appelazijn.
Afvallen met appelazijn

Het moet opgemerkt dat de kwaliteit van de appels en de specifieke soorten gist en bacteriën die worden gebruikt, een groot effect kunnen hebben op de smaak en de gezondheidsvoordelen van de uiteindelijke appelazijn.

Hoe kies je de beste appelazijn?

Het kiezen van de beste appelazijn hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Echter, voor de beste resultaten raden we biologische, rauwe en ongefilterde appelciderazijn aan, die het meest geconcentreerd is in voedingsstoffen.

Gezondheidskwaliteiten van appelazijn

In de volksgeneeskunde worden er heel wat genezende kwaliteiten toegekend aan appelazijn. Het wordt aanzien als een wondermiddeltje.

Zo wordt er gezegd dat het:

 • Acne vermindert. Azijn zou de pH- waarden van je huid in balans brengen en zo minder vet maken. Appelazijn zou ook de spijsvertering reguleren en zo de lever sparen. Aangezien puistjes samenhangen met de werking van de lever zorgt een gezonde lever voor een vermindering van de prevalentie van puistjes.
 • Keelpijn verzacht. Appelazijn heeft antibacteriële en slijmoplossende eigenschappen, die keelpijn en infectie tegengaan.
 • Ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Appelazijn zou werken tegen infectie op drie gebieden: 1. Appelazijn bevat vitamine C, hetgeen een antioxidant is en dus vrije radicalen bestrijdt. Vrije radicalen zijn moleculen die infecties kunnen veroorzaken. 2. Het zuur in appelazijn heeft een alkaliserend effect op het bloed, wat infectie in het lichaam vermindert. 3 Appelazijn bevat aanzienlijke hoeveelheden potassium, hetgeen de hoeveelheid hydrochlorisch maagzuur in de maag vergroot, waardoor voedingsstoffen beter verteren en het lichaam de nodige voedingsstoffen ontvangt die het nodig heeft om infecties te bestrijden.
 • de bloedsuikerspiegel onder controle houdt;

Indien je appelazijn neemt na je maaltijd zou dat uw spijsvertering vertragen en zo je bloedsuikerlevels stabieler maken

Verder zou appelazijn:

 • beenkrampen verminderen;
 • blauwe plekken sneller doen vervagen;
 • buikpijn verhelpen;’
 • het cholesterolgehalte verlagen;
 • de energie verhogen;
 • de hik verhelpen;
 • indigestie voorkomen;
 • roos behandelen;
 • slechte adem verdrijven;
 • tanden witter maken 
 • een verstopte neus openmaken.

En, tenslotte, en dit vinden mensen nog het meest interessant:

 • gewicht doen verliezen.

Appelazijn om af te vallen

Verschillende studies geven aan dat appelazijn kan bijdragen aan gewichtsverlies. Het azijnzuur in appelazijn is geïdentificeerd als een potentiële agent voor het verminderen van lichaamsvet en het verbeteren van de stofwisseling. Maar de onderbouwing van deze claim is nog ontoereikend en er is meer onderzoek nodig.

Koop nu een natuurlijk afslankmiddel

Wat is wetenschappelijk aangetoond over de genezende kracht van appelazijn?

De manieren waarop volgens onderzoek is aangetoond dat appelazijn (hypothetisch) zou kunnen bijdragen aan gewichtsverlies zijn onder andere:

 • Vermindering van de bloedsuikerspiegel. Appelazijn kan de bloedsuikerspiegel verlagen door de snelheid te verminderen waarmee voedsel de maag verlaat en de opname van glucose uit het bloed verhoogt. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-opname.
 • Onderdrukking van eetlust. Een studie wees uit dat het nemen van azijn samen met een hoge koolhydraatmaaltijd kan leiden tot een gevoel van volheid, waardoor mensen minder calorieën eten gedurende de rest van de dag.
 • Vetverbranding. Er zijn enkele dierstudies die suggereren dat appelazijn de vetverbranding kan verhogen, maar deze effecten zijn nog niet bevestigd bij mensen.

Het is belangrijk om te vermelden dat terwijl appelazijn een gezond aanvullend hulpmiddel kan zijn voor gewichtsverlies, het geen vervanging is voor een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Ook kan te veel appelazijn negatieve effecten hebben, zoals tanderosie en mogelijke interacties met medicijnen. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat je begint met het regelmatig consumeren van appelazijn om gewicht te verliezen.

Dosering en gebruik van Appelciderazijn voor gewichtsverlies

De aanbevolen dosis appelciderazijn voor gewichtsverlies is 1-2 eetlepels (15-30 ml) per dag, gemengd met water. Het is het beste om dit in kleinere doses gedurende de dag te nemen en vóór de maaltijden.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Hoewel appelciderazijn over het algemeen veilig is voor consumptie, kan overmatig gebruik bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten en tandglazuurschade. Het is altijd aanbevolen om te starten met een lage dosis en goed in het oog te houden hoe je lichaam het verdraagt..

Appelazijn zonder voorschrift bij drogist of online farmaceutisch platform kopen

Zowel drogist als apotheker als online farmaceutisch platform bieden appelazijn zonder voorschrift aan. Dit betekent dat je op elk moment profijt kunt hebben van de gezondheidsvoordelen van de azijn, zonder de noodzaak van een medische raadpleging of goedkeuring.

Appelazijn pillen en capsules van Kruidvat

Kruidvat is een professionele drogist die niet alleen genezende producten verkoopt van derde bedrijven maar hen ook zelf produceert en deze producten in haar eigen winkels verkoopt. Kruidvat heeft jarenlange ervaring met natuurlijke geneesmiddelen.

Pillen met appelazijn van Kruidvat zijn handig want op maat. Hoewel appelazijn minder bijwerkingen geeft dan de meeste afslankmedicamenten, kan verkeerd gebruik toch last geven (te veel van iets is nooit goed). Pillen of capsules maken het mogelijk de azijn te doseren en de toevoer van het middel fijn af te stellen op de noden van je lichaam. Je kan aan de hand van observatie vaststellen of de dosis die je neemt optimaal is voor je lichaam of dat je best iets verhoogt of verlaagt.

Samengevat: Appelazijn is een natuurlijk middel dat kan helpen bij gewichtsverlies en dat geen voorschrift vereist

Appelciderazijn is een natuurlijk, gemakkelijk verkrijgbaar, supplement dat kan helpen bij gewichtsverlies. Het heeft ook andere gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van de gezondheid van het hart. Het nemen van appelazijn geeft, in vergelijking tot de meeste voorschriftmedicatie voor obesitas, veel minder risico op ernstige bijwerkingen.