Hoe afvallen na verwijderen eierstokken? Een korte gids

Het weghalen van de eierstokken verandert het leven van een vrouw ingrijpend. Toch hoeft u niet aan het ergste te denken, want het is heel goed mogelijk volledig van het leven te genieten, energiek, aantrekkelijk en slank te zijn. Het is volkomen onbekend hoe deze medische ingreep het lichaam en welzijn zal beïnvloeden.
Soms is gewichtsverlies mogelijk, maar gewichtstoename is waarschijnlijker, vooral in het eerste jaar na de operatie. Wetenschappelijke gegevens lopen uiteen, sommige onderzoekers hebben gemeld dat oöforectomie niet in verband wordt gebracht met een opmerkelijke gewichtstoename bij vrouwen met een hoog risico [1], terwijl er rapporten zijn dat Amerikaanse vrouwen die een hysterectomie en verwijdering van de eierstokken ondergingen, elk jaar na de operatie 0,21 BMI-punten aankwamen – gelijk aan ongeveer 0,5 kg – vergeleken met 0,08 BMI-toename bij degenen die de operatie niet hadden ondergaan [2].

Hoe dan ook, veel vrouwen zijn geïnteresseerd in de vraag hoe af te vallen na de verwijdering van de eierstokken.

Koop effectieve supplementen voor afvallen

Wanneer wordt een eierstokverwijdering uitgevoerd?

Een ingreep om de eierstokken te verwijderen kan worden uitgevoerd bij cysten, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, endometriose en tumoren. Zo’n operatie wordt uitgevoerd volgens de laparoscopische methode onder algemene verdoving. Deze ingreep is een zware chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd wanneer het probleem niet op een andere manier kan worden opgelost. De gevolgen van zo’n ingreep zijn onvermijdelijk. Wanneer de eierstokken van de patiënt worden verwijderd, stopt de synthese van alle geslachtshormonen abrupt. Dit proces kan gecompliceerd zijn. Daarom is tijdens de chirurgische menopauze een menopauzale hormoontherapie noodzakelijk om mogelijke complicaties te voorkomen.

De verwijdering van de eierstokken veroorzaakt onvermijdelijk veranderingen in de werking van het hormonale systeem, een verstoring van de vetstofwisseling en de algemene vetstofwisseling,… enz. Gewichtstoename is mogelijk, wat een vrouw vaak van streek maakt. Er is echter goed nieuws: het is mogelijk om een uitstekend figuur te behouden.

Gewichtstoename of afvallen na verwijderen eierstokken

Veel vrouwen hebben te maken met gewichtstoename na de operatie. Het komt vaker voor dan gewichtsverlies om de volgende redenen:

 • Zodra de eierstokken zijn verwijderd, verdwijnen ook de geslachtshormonen die zij produceren. Met name de oestrogeenproductie zal veranderen. Wanneer de hormoonspiegels veranderen en er een hormonaal onevenwicht ontstaat, kan de patiënt verschillende symptomen ervaren, zoals gewichtstoename. De afwezigheid van geslachtshormonen betekent dus het verschijnen van tekenen van de menopauze, waarbij vaak gewichtstoename optreedt.
 • Vrouwen die voor de operatie actief waren, kunnen aankomen omdat ze niet meer zo actief kunnen sporten als voor de operatie.
 • Na de operatie zijn symptomen als slaapproblemen, weinig energie en een verminderde stofwisseling niet ongewoon. Voor een niet onbelangrijk deel is dit alles te wijten aan een daling van het oestrogeengehalte, wat er weer toe leidt dat het voor vrouwen moeilijker is om zichzelf in goede lichamelijke conditie te houden.

Vooral vrouwen met overgewicht zullen na de operatie aankomen. Over het algemeen is gewichtstoename na de sterilisatie normaal. U moet alert zijn als u daarentegen veel gewicht hebt verloren. Dit kan immers wijzen op de aanwezigheid van een ziekte die dringend medisch ingrijpen vereist. Licht gewichtsverlies kan echter als oké worden beschouwd, hoewel het minder vaak voorkomt dan gewichtstoename.

Hoe afvallen na verwijderen eierstokken

Dus net als bij de menopauze, die vanzelf kwam, is gewichtstoename waarschijnlijk. Vermijd intermitterend vasten, strenge diëten, bijvoorbeeld mono-diëten, en hongerstakingen. Je lichaam moet in zo’n periode uiterst voorzichtig behandeld worden. Wat helpt u om snel af te vallen? Het antwoord is eenvoudig: goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Een dieet met veel fruit en groenten en weinig verzadigde vetten is een uitstekende keuze. Na de herstelperiode kunt u ook lichte oefeningen doen. En laat ze goede gewoonten voor het leven worden.

 1. Hormoonbalans handhaven. U moet verschillende medicijnen nemen die uw arts u zal voorschrijven. Bio-identieke hormoonvervangingstherapie is een goede manier om uw hormoonspiegels in evenwicht te brengen, in het bijzonder om de oestrogeenspiegel van uw lichaam te verhogen.
 2. Houd het aantal calorieën bij. Je kunt een speciale app downloaden op je telefoon. Het is eenvoudig.
 3. Het kan nodig zijn om vitamines in te nemen om uw algemene gezondheid te verbeteren.
 4. Farmacologische ondersteuning. Correct gekozen geneesmiddelen helpen u snel overgewicht te verliezen zonder uw gezondheid te schaden. Op de farmaceutische markt zijn er pillen op recept zoals Xenical en injecties op recept.
 5. Houd u aan het juiste drinkregime. Drink minstens 1,5-2 liter water per dag. Het zal helpen om het hongergevoel te stillen.
 6. Schadelijke gewoonten uitbannen.
 7. Een overleg met een gastro-enteroloog of een voedingsdeskundige zal u helpen uw dieet aan te passen, zodat u niet aankomt.
 8. Probeer stress te verminderen, want die kan de hormoonspiegel beïnvloeden en tot zwaar snoepen leiden. Stel prioriteiten, zorg voor uzelf en bedenk dat zelfs na een dergelijke operatie een volwaardig gelukkig leven goed mogelijk is. 

Lijst van voedingsmiddelen die u best uit uw dieet laat

Een evenwichtige gezonde voeding is altijd noodzakelijk. Maar na de operatie is het essentieel. Vermijd/minimaliseer de consumptie van deze dranken en producten:

 • Alcohol. Het kan de genezing van uw lichaam bemoeilijken, waardoor de herstelfase wordt verlengd.
 • Zout. Het veroorzaakt vochtstagnatie in het lichaam, en de verschijning van oedeem, moet minder worden geconsumeerd. Snacks zijn sterk af te raden als u niet wilt aankomen.
 • Suiker. Hormonale veranderingen verhogen de bloedsuikerspiegel en het risico op diabetes aanzienlijk. Gedroogd fruit en honing zijn een goed alternatief.
 • Bakkerijproducten. Door de verminderde stofwisseling kun je veel sneller aankomen dan voorheen, dus wees voorzichtig met broodjes.
 • Verzadigde vetten. Ze kunnen de bloedvaten verstoppen en bijdragen tot gewichtstoename. Probeer voor uzelf een menu samen te stellen zonder room, volle melk, ijs of boter.

Hoe juist eten om af te vallen na verwijderen eierstokken?

Afvallen na gewichtstoename is heel realistisch als u eenvoudige regels volgt:

 • Fractionele maaltijden – de maaltijd moet 4-5 keer per dag worden genomen, maar in kleine porties.
 • Laat de helft van uw dieet bestaan uit verschillende groenten: kool, wortelen, erwten, pompoen, bieten, komkommers, courgette en aubergine.
 • Niets gefrituurd! Gekookt, en stoofschotels zijn een uitstekende keuze.
 • Voeg onverzadigde vetzuren toe aan uw dieet. Er bestaan veel mogelijkheden om ze binnen te krijgen, bijvoorbeeld pompoenpitten, vlas, vis uit de oceaan en olijfolie.
 • Vervang rood vlees en spek door gevogelte, zuivelproducten (kwark, kaas, yoghurt) en gekookte eieren.

Lichamelijke activiteit  

Natuurlijk kan alleen uw arts met zekerheid zeggen welke oefeningen voor u geschikt zijn. Er zijn echter een paar eenvoudige trucs om u te helpen in topvorm te blijven:

 • Neem een hond in huis! Naast de positieve emoties die u van uw huisdier krijgt, gaat u nu bij elk weertype wandelen, wat een geweldige manier is om af te vallen.
 • Loop een paar haltes te voet, ga naar een winkel verder van huis, enzovoort. Al deze trucs zullen u helpen gewicht te verliezen.
 • Rustige lichaamsbeweging is een geweldige optie. Probeer yoga en stretching. Het zal gewichtsverlies bevorderen en je gemoedstoestand verbeteren.

Conclusies

Het verwijderen van eierstokken is een chirurgische ingreep met mogelijke complicaties en kan leiden tot gewichtstoename. Maar door een aantal eenvoudige regels te volgen en uzelf met aandacht en liefde te behandelen, kunt u de gevolgen tot een minimum beperken en afvallen. Een gelukkig en energiek leven, een mooi uiterlijk en een uitstekend welzijn zijn dus echt mogelijk.

Bronnen:

 1. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.2217/WHE.15.4 
 2. https://www.reuters.com/article/us-hysterectomy-with-ovary-removal-idUSBRE89312220121004