Wegovy – een medicijn voor gewichtsverlies

Wat is Wegovy?

Wegovy is een medicament van het bedrijf Novo Nordisk voor de behandeling van chronisch overgewicht. Het wordt voorgeschreven in conjunctie met een caloriearm dieet en een plan voor geïntensiveerde lichaamsbeweging.

Deze banner is enkel gericht aan diegenen die in België woonachtig zijn:

Koop in België

Deze banner is enkel bedoeld voor inwoners van Nederland:

Koop in Nederland

Wanneer spreekt men van overgewicht?

Men spreekt van chronisch overgewicht indien een volwassen patiënt lijdt aan of obesitas – of overgewicht + één of meerdere, aan overgewicht gerelateerde, medische aandoeningen.

Om te bepalen of een patiënt aan overgewicht lijdt, en in welke mate, wordt deze gewogen en zijn lengte gemeten. Deze informatie wordt vervolgens getoetst aan de BMI tafel. BMI staat voor Body Mass Index en beschrijft het gewicht van een persoon in relatie tot zijn/haar lengte. Het gebruik van de BMI tafel is nodig omdat een bepaald gewicht voor een korte mens schadelijk kan zijn terwijl datzelfde gewicht voor een lange mens net gezond kan zijn. Op basis van het BMI weet een dokter of de patiënt een behandeling nodig heeft en welke precies. Om Wegovy voorgeschreven te krijgen moet men een minimale BMI vertonen van 27 kg/m2. Natuurlijk zal de arts, voordat hij een behandeling voorschrijft, ook rekening houden met andere individuele gezondheidskenmerken van de patiënt.

Hoe werkt Wegovy?

Wegovy bevat semaglutide als werkzame stof. Semaglutide is een analoog van het menselijke glucagon-achtige peptide-1 hormoon, afgekort GLP-1 (Glucagon-Like Peptide-1). Het is bewezen dat vermeerdering van het GLP-1 hormoon, of haar analogen, in geval van overgewicht het lichaamsgewicht kan doen afnemen.

Semaglutide beïnvloedt het gebied in het centrale zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het hongergevoel. Een afname van de smakelijkheid van voedsel en de eetlust van de patiënt zou het gevolg zijn. Dit heeft een diepgaand effect op het eetgedrag en helpt om de consumptie van voedsel sterk te verminderen. Minder calorie-inname zorgt rechtsreeks voor een natuurlijk gewichtsverlies.

 Semaglutide zou de maaglediging en snelheid waarmee de darmen het voedsel verteren verminderen, waardoor de patient langer een verzadigd gevoel heeft en zodoende minder eet. Wetenschappers achten de impact van deze veranderingen door inname van GLP-1 receptoragonisten eerder minimaal [1].

Hoe gebruik je Wegovy?

Wegovy wordt ingespoten met een speciaal voor dit product ontworpen injectiepen. Deze pennen bevatten reeds een dosis en worden verkocht in maten van 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg, 1,7 mg en 2,4 mg.

Dosering

Wegovy kopen

Wegovy wordt 1x per week toegediend, initieel op een tijdstip naar keuze, en vervolgens wekelijks, op telkens hetzelfde tijdstip. De injectie wordt gezet in de buik, dij of bovenarm. De maaltijden hebben geen invloed op de werking van het geneesmiddel.

Diabetes type 2 patiënten moeten hun bloedglucose goed in het oog houden.

BehandelingsplanDosis
De eerste vier injecties0,25 mg
5-8 weken0,50 mg
9-12 weken1,00 mg
13-16 weken1,70 mg
Week 17 tot het einde van de therapie2,40 mg

Prijs

De prijs van Wegovy in België en Nederland hangt af van hoe je het koopt. In je lokale apotheek betaal je minder dan online op farmaceutische platformen, maar dan heb je ook de kosten van een doktersbezoek, want Wegovy vereist zijn/haar goedkeuring. Zonder voorschrift kan je deze medicatie niet kopen. Ook komen daar natuurlijk nog je kosten van verplaatsing bovenop, tenzij je te voet gaat. Bij aankoop op een online platform betaal je iets meer maar dan zitten online consultatie, voorschrift, support en levering binnen 24h (tenzij tijdens weekends) in de prijs begrepen. En wellicht het belangrijkste: voor de online optie hoef je de deur niet uit.

Alternatieven voor Wegovy

Het kan altijd gebeuren dat debeschikbaarheid van Wegovy door omstandigheden in het gedrang komt. In dat geval zijn er mogelijke alternatieven. Wegovy heeft bijvoorbeeld een alternatief dat eveneens gebaseerd is op de actieve stof semaglutide, en ook geinjecteerd wordt: Ozempic. En een ander alternatief, gebaseerd op de stof liraglutide, is Saxenda. Liraglutide is net als semaglutide een GLP-1 analoog die per injectie toegediend wordt.

Ozempic wordt soms geprezen voor zijn gewichtsverminderend effect. Hou er echter rekening mee dat dit medicijn bedoeld is voor diabetes type 2. Als u op zoek bent naar een alternatief voor Wegovy, kan u Saxenda overwegen.

Er zijn uiteraard nog heel wat andere medicamenten die gewichtsverlies beloven maar deze zijn gebaseerd op fundamenteel andere farmaceutische werkingen.

Koop nu een natuurlijk afslankmiddel

Wegovy vs Saxenda

Wegovy en Saxenda zijn gelijkaardige medicamenten. Verschillen zijn dat Saxenda dagelijks ingespoten moet worden en volgens onderzoek zou Wegovy iets effectiever zijn. Saxenda zou ook meer bijwerkingen hebben. De stoffen semaglutide en liraglutide zijn gelijklopend in potentie wat de behandeling van diabetes betreft. Denk er wel aan dat je Wegovy of Saxenda daar niet voor mag gebruiken aangezien de voorziene dosissen gericht zijn op gewichtscontrole.

Natuurlijke alternatieven

Er zijn diverse natuurlijke producten op de markt die gewichtsverlies beloven. Deze zijn veilig maar meestal niet grondig wetenschappelijk getest op hun effect wat betreft gewichtsverlies. Kruidvat is een goede verdeler van zulke producten.

Koop nu een natuurlijk afslankmiddel

Wegovy online kopen

Zoals we hierboven zagen is Wegovy online kopen een goede oplossing als je de deur niet uit wil. Je surft hiervoor naar een legitiem online medisch platform. Je kan natrekken bij de gezondheidsdiensten van de overheid of specifieke sites legaal zijn. Een ander bewijs van legitimiteit is dat zij medicatie aanbieden als bemiddelaar tussen fysieke apotheken en jou.

Het is dan weer verdacht indien zij je geen voorschrift vragen voor voorschrift-vereiste medicatie.

Als het goed zit, kan je een online raadpleging ontvangen bij een gediplomeerd arts. Dan ontvang je een voorschrift dat hij/zij geschikt voor je vindt en wordt de medicatie verpakt en opgestuurd naar je thuis. Dit alles is inbegrepen in de prijs die je op de website van het platform voor het betreffende product, in dit geval Wegovy, weergegeven ziet.

Weet dat er geen goede reden is om Wegovy te kopen in Duitsland, Spanje, Turkije of andere landen. Deze medicijnen zijn gereguleerd door hun respectievelijke plaatselijke overheden en die regelingen verschillen van land tot land. Daarom is het,  om onhandige situaties te voorkomen, het beste om een Belgische of Nederlandse verkoper te kiezen, afhankelijk van in welk van de twee landen je woont.

Combineren met alcohol

Het is niet geheel duidelijk wat de wisselwerking met alcohol kan zijn, veel hangt af van je individuele constitutie. Hoedanook, indien je diabetes type 1 of 2 hebt, is alcoholgebruik riskant omdat het veel glucose bevat en zodoende  je bloedsuiker de hoogte in jaagt. Zelfs als u geen diabetes hebt, heeft het drinken van alcohol een nadelige impact op uw gewichtsverlies en kan het, als u het in grote hoeveelheden drinkt terwijl u Wegovy neemt, gevaarlijk zijn.

Mogelijke bijwerkingen

Begeleiding van je huisdokter zorgt voor veiligheid tijdens de behandeling. Informeer hem van iedere ongewone gewaarwording na inname.

In het ergste geval kan Wegovy depressie en zelfmoordgedachten, allergische reacties, veranderingen in gezichtsvermogen (in geval van diabetes type 2), ontsteking in de pancreas, versnelde hartslag, nierfalen, hypoglycemie (in geval van diabetes type 2) en galblaasproblemen veroorzaken.

Milde, vaak voorkomende, bijwerkingen van Wegovy zijn: misselijkheid, duizeligheid, diaree, lucht in de darmen, buikpijn, vermoeidheid, overgeven, griep, maagzuur, hoofdpijn.

De kans op gastro-intestinale reacties bij het nemen van Wegovy is groot. Het is belangrijk om te beseffen is dat dit een normale reactie is van het lichaam op de introductie van een nieuwe stof [2]. Blijf het dieet volgen en veel voorkomende bijwerkingen als misselijkheid of diarree zullen wegebben. Als deze (en andere) bijwerkingen toch erg heftig zijn of te lang aanhouden, kan er sprake zijn van een persoonlijke intolerantie.

Overdosis

Het wordt door de producent afgeraden van dosissen groter dan 2,4 mg, één maal per week, in te nemen. Men heeft Wegovy getest tot en met dosissen van 4 mg, één maal per week. De meest voorkomende bijwerking die daarbij optrad was misselijkheid. Alle mensen die 4 mg één maal per week, innamen, herstelden zonder complicaties. Er bestaan antidotes specifiek voor overdosering van semaglutide. Gebruik nooit meer dan voorgeschreven.

Waarschuwingen en voorzorgen

Na wetenschappelijke testen bleek dat semaglutide in ratten, bij dosissen 60x hoger dan de normale dosis, kanker kan veroorzaken. Daarom stellen onderzoekers dat Wegovy mogelijk ook thyroide tumoren, en in het ergste geval kanker, zou kunnen veroorzaken bij mensen. Men heeft hiervoor echter nog geen sluitend bewijs.

Indien je Wegovy inneemt of innam en je merkt dat je een bobbel in je hals krijgt, je stem hees wordt en blijft, je moeite hebt met slikken of voortdurend kort van adem bent, contacteer dan je dokter.

Gebruik Wegovy niet indien jij of iemand in je familie ooit een vorm van thyroide kanker had, je allergisch bent aan semaglutide of lijdt aan het M.E.N. syndroom type 2.

Verwittig je dokter indien je oogschade hebt als gevolg van diabetes type 2, nu lijdt, of vroeger leed, aan depressie, zelfmoordneigingen of andere mentale gezondheidsproblemen ervaart, zwanger bent of van plan bent dat te worden, je borstvoeding geeft of van plan bent dat te doen.

Geef mee aan je dokter welke supplementen, medicaties of injecties (zoals insuline) je nog neemt. Omdat Wegovy de spijsvertering vertraagt kan het immers een effect hebben op de snelheid waarmee je lichaam stoffen verwerkt.

Ervaring: feedback van patiënten

Patiënten die Wegovy gebruikten en besloten hun ervaring te delen op forums, zijn grotendeels verdeeld in twee groepen – degenen die tevreden zijn met het resultaat en degenen die de therapie stopzetten vanwege intolerantie. Reviews dat het medicijn niet effectief was, hebben we niet kunnen vinden. Degenen die een volledige kuur hebben ondergaan, melden een matig tot sterk gewichtsverlies. Negatieve beoordelingen hebben in de overgrote meerderheid van de gevallen betrekking tot onaangename bijwerkingen. Misselijkheid en diarree, bijvoorbeeld, maakten dat een deel patiënten de behandeling staakte.

FAQ

V: Hoe snel werkt Wegovy?

A: Wegovy begint direct na inname te werken. U kunt de effecten al na een paar dagen voelen. Tijdens de eerste weken kan u enkele kilo’s afvallen. De volledige kuur kan echter ongeveer een jaar duren. Als u te snel stopt met het innemen van het medicijn, zal u waarschijnlijk weer aankomen.

V: Hoeveel kilo kan ik afvallen?

A: Dat hangt af van uw oorspronkelijke gewicht. U zou statistisch gezien minstens 5% moeten verliezen na 6 maanden therapie. Een volledige kuur kan resulteren in 10 tot 15% gewichtsverlies [3]. Sommige bronnen melden zelfs nog betere resultaten – ongeveer 17% gewichtsverlies [4]. Dit is meestal genoeg om de BMI van de patiënt naar een normaal niveau te brengen.

V: Kan Wegovy worden gebruikt voor andere doeleinden dan gewichtsverlies?

A: Wegovy is enkel bedoeld voor gewichtsverlies. Het vermindert echter ook aanzienlijk  cardiovasculaire risico’s. Dit is een mooie bonus voor de mensen met overgewicht die het medicament nemen. In 2023 kondigde Novo Nordisk aan dat het van plan is om bij de regelgevende instanties een aanvraag in te dienen om de medische indicatie van het medicijn uit te breiden [5].

V: Hoe mijn spuitpen bewaren?

A: Omdat het medicijn bij temperaturen boven 7 graden Celsius slechts 6 weken bruikbaar blijft moet het tot de eerste injectie in de koelkast worden bewaard. Zodra u begint met het innemen van het geneesmiddel kan het buiten de koelkast worden bewaard. Als u zich houdt aan de instructies hebt u 6 weken tijd om het te gebruiken vooraleer de houdbaarheid van het medicijn verstrijkt.

V: Waarom is het belangrijk om te diëten en te bewegen tijdens het gebruik van Wegovy?

A: Semaglutide verbrandt geen vet, of toch niet rechtstreeks. U zult zelf ook wat moeten doen om oude vetvoorraden kwijt te raken. Wegovy zal u helpen uw eetgedrag te veranderen en kan uw zelfvertrouwen vergroten. Uw diëtist zal er voor zorgen dat uw dieet ondersteunend werkt voor het afvallen EN de bijwerkingen van Wegovy minimaliseert. Immers GLP-1 agonisten maken de spijsvertering gevoeliger voor diverse soorten voeding. Het niet volgen van uw dieet kan de kans op gastro-intestinale bijwerkingen verhogen en de hoeveelheid gewichtsverlies minimaliseren.

Referenties:

1.   Ladenheim E. Liraglutide and obesity: a review of the data so far. Drug Design, Development and Therapy. 2015 Mar;9:1867. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4386791

2.   Lau DCW, Batterham RL, le Roux CW. Pharmacological profile of once-weekly injectable semaglutide for chronic weight management. Expert Review of Clinical Pharmacology. 2022 Mar 4;15(3):251–68. URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17512433.2022.2070473

3.   Chao AM, Tronieri JS, Amaro A, Wadden TA. Clinical Insight on Semaglutide for Chronic Weight Management in Adults: Patient Selection and Special Considerations. Drug Design, Development and Therapy. 2022 Dec;Volume 16:4449–61. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9807016/

4.   Bergmann NC, Davies MJ, Lingvay I, Knop FK. Semaglutide for the treatment of overweight and obesity: A review. Diabetes, Obesity and Metabolism. 2022 Oct 18;25(1). URL: https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/dom.14863

5.   News Details. Novo Nordisk. URL: https://www.novonordisk.com/news-and-media/news-and-ir-materials/news-details.html?id=166301