Ozempic: nu te koop in Nederland en België

Wat is Ozempic?

Ozempic is de merknaam waaronder de stof semaglutide wordt aangeboden in inspuitbare vorm voor de behandeling van diabetes type 2. Het wordt samen met een caloriearm dieet en intensieve(re) lichaamsbeweging voorgeschreven voor:

 • het verlagen van bloedsuiker bij diabetes type 2;
 • om het risico op cardiovasculaire incidenten bij mensen die zowel een hartziekte als een type 2 diabetes mellitus hebben te verminderen.

Koop in België

Koop in Nederland

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een variant van diabetes mellitus, or kortweg diabetes. Diabetes is een verzamelnaam voor een groep van ziektes waarbij de omzetting van voedsel naar energie in het lichaam verstoord is.

De energie cyclus loopt als volgt:

 1. Je eet koolhydraten;
 2. Je darm zet deze om in glucose en zendt deze naar je bloed;
 3. De pancreas scheidt insuline af dat het glucose overzet van je bloed naar je cellen;
 4. De cellen gebruiken het glucose als energie om hun functies uit te voeren.

In geval je aan diabetes lijdt is er een probleem met de insulinehuishouding van je lichaam waardoor er of te weinig insuline aangemaakt wordt, of niet op het juiste moment. Hierdoor kan het bloedsuiker alternerend te hoog of te laag zijn, of continu te hoog. Instabiliteit van het glucosegehalte in het bloed kan ernstige verwikkelingen en zelfs de dood met zich meebrengen.

Er is geen genezing mogelijk voor diabetes, maar met medicinale behandeling en een gedisciplineerde levensstijl kan je als diabeticus toch een lang en gezond leven lijden.

Vormen van diabetesOnderscheidend kenmerk
PrediabetesOpkomende type 2 diabetes
Diabetes type 1Plots – pancreas maakt geen insuline
Diabetes type 2Gradueel – pancreas maakt minder insuline
ZwangerschapsdiabetesVerhoogd bloedsuiker tijdens zwangerschap – verdwijnt normaal gezien na de geboorte

Hoe werkt Ozempic?

Semaglutide is een GLP-1 receptor agonist. Dat betekent dat, het lichaam semaglutide als dezelfde stof beschouwd is als de lichaamseigen GLP-1 receptor agonist incretine en het lichaam reageert er dan ook op dezelfde wijze op: insuline cellen worden gestimuleerd om meer insuline aan te maken en af te geven. Meer insuline in het bloed betekent meer glucose dat verteerd wordt, wat lagere bloedsuikerlevels tot gevolg heeft.

Het is echter gebleken dat dit proces niet enkel het bloedsuiker helpt stabiliseren maar onrechtstreeks ook voor gewichtsverlies zorgt bij mensen die overgewicht hebben door een minder goede glucosehuishouding. Novo Nordisk bracht semaglutide daarom niet enkel op de markt voor diabetes – in de vorm van Ozympic (inspuitbaar) en Rybelsus (tabletvorm) – maar ook voor overgewicht – in de vorm van Wegovy.

Medicamenten op basis van semaglutide

Deze medicamenten worden allen verdeeld door Novo Nordisk, dat de rechten bezit op de stof semaglutide.

MerkIndicatieToedieningswijze
Rybelsusdiabetes type 2tabletten
Ozempicdiabetes type 2injectie
Wegovygewichtsverliesinjectie

Andere medicamenten voor diabetes type 2

Mounjaro, gebaseerd op de stof tirzepatide, is eveneens een medicament voor diabetes type 2. Deze stof is eveneens een GLP-1 receptor agonist, en werkt zodoende op vrijwel dezelfde manier als Ozempic.

Natuurlijke alternatieven

Wanneer het aankomt op diabetesbehandelingen zijn natuurproducten een eerder complementaire methode. Onder natuurproducten verstaat men producten die in principe bestaan uit middelen of combinaties van middelen zoals deze in de natuur voorkomen, zonder dat deze synthetisch gemanipuleerd zijn. Voorbeelden zijn: gezonde voeding, zeldzame voedingsrijke voedingswaren, supplementen van vitaminen, mineralen of enzymen, geneeskrachtige planten, kruidenconcocties, kruidenthees, homeopathie, etherische oliën enz.

Koop nu een natuurlijk afslankmiddel

Supplementen of voedingswaren, bijvoorbeeld, kunnen conventionele therapie (stel, gebruik makend van Ozempic of de stof metformine) niet vervangen, vooral als je diabetes ernstig is. Anderzijds dien je er wel voor te zorgen dat je naast het nemen van medicatie eveneens voldoende voedingswaarde binnenkrijgt: Een dieet dat complexe koolhydraten, proteïnen, gezonde vetten (zoals vette vis, olijven, noten, visolie, enz.) bevat. Mensen met diabetes die een koolhydratenarm dieet volgden hebben verbetering in hun bloedsuikerspiegels gerapporteerd.

Aanvullend kan je de volgend producten proberen:

 • appelazijn
 • vezelsupplementen en gerst
 • aloë vera
 • kaneel
 • fenegriek
 • gymnema sylvester
 • nopaalkaktus

Wanner het op gewichtsverlies aankomt, zijn er vele speciale supplementen op de markt. Deze kunnen Tribulus terrestris, Peruviaanse maca, yohimbine, cafeïne, chromium, L-cartinine, enz, bevatten. Sommige fabrikanten produceren combinatiesupplementen met meerdere componenten, om potentiële voordelige effecten te boosten. PhenQ is hiervan een goed voorbeeld.

Semaglutide voor gewichtsverlies

In de tabel vernoemen we ‘Wegovy’, een medicament gebaseerd op semaglutide dat voor gewichtsverlies voorgeschreven wordt. Dit medicament is er gekomen omdat patiënten begonnen op te merken dat, naast dat hun bloedsuiker meer in balans kwam, zij gewicht verloren wanneer ze semaglutide gebruikten. Men is dat geen onderzoeken en is erop uitgekomen dat een suikerniveau dat te laag is onze vertering versneld en voor hongergevoel zorg. Door met het toedienen van GLP-1 agonist analogen het bloedsuiker in balans te brengen wordt deze versnelling teniet gedaan en beweegt voeding aan normale snelheid. Dit houdt ons langer verzadigt en bijgevolg eten we minder.

Als semaglutide doet afvallen, dan kan ik toch Rybelsus of Ozempic nemen?

Rybelsus en Ozempic en hun voorgeschreven dosissen zijn afgestemd op de behandeling van diabetes type 2: Indien je medicijnen gaat gebruiken die niet afgestemd zijn op wat je wil bereiken, en dat dus, logischerwijs, zonder voorschrift of gidsing van een dokter, riskeer je ernstige bijwerkingen. Onze verteringsstofwisseling is op zich al een complex fysiologisch systeem en het is gevaarlijk om daar op eigen houtje aan te gaan sleutelen.

Hoe gebruik je het?

Je dient de inspuiting 1x per week, steeds op dezelfde dag en hetzelfde moment, te zetten. Om de 4 weken verhoog je de dosis. Je begint met 4 weken 0,25 mg, en dan, 4 weken later, verhoog je naar 0,50 mg. Nog eens 4 weken later 1,00 mg, en uiteindelijk, optioneel, na nog eens 4 weken, maar enkel indien er te weinig resultaat is, tot 2,0 mg. De onderhoudsdosis wordt dus normalerwijze bereikt na 12 weken, en bedraagt 1,00 mg, of na 16 weken en bedraagt 2,00 mg, afhankelijk van het doktersadvies. hou je aan deze dosis zolang de dokter het hem van toepassing acht.

Voorzorgen en waarschuwingen

Schildklierkanker

Bij wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat semaglutide in zeer hoge (over)dosis goed- en ook kwaadaardige schildkliergezwellen kan veroorzaken bij proefdieren.

Wees alert voor bobbels of gezwellen in je hals, schorheid van stem die niet weg gaat, moeilijkheden met slikken of kortademigheid. Verwittig de dokter als je deze opmerkt of als je twijfelt.

Indien jij, of iemand in jouw familie, medullair schildkliercarcinoom (MTC), of multipele endocriene neoplasie syndroom type 2 (MEN 2), heeft gehad of heeft, gebruik Ozempic dan niet.

Verwittig je dokter voor gebruik indien je

 • problemen had of hebt met je pancreas of nieren;
 • je een voorgeschiedenis hebt met diabetische retinopathie;
 • zwanger bent of borstvoeding geeft (stop met Ozempic 2 maanden voor je zwanger wil worden).

Verwittig je dokter ook van alle medicamenten of supplementen die je gebruikt, in het bijzonder medicamenten om diabetes te behandelen.

Combineren met alcohol

Het mixen van Ozempic met alcohol veroorzaakt geen bijkomend chemisch effect. Maar alcohol heeft wel een impact op de glucosehuishouding, net als Ozempic. Daardoor moet je toch voorzichtig zijn met deze te combineren. En zeker indien je ook nog eens insuline neemt.

Bespreek daarom met een dokter of jij, in jouw situatie, alcohol mag drinken, en zo ja, hoeveel dan.

Mogelijke bijwerkingen

Vaak voorkomende, ongevaarlijke, bijwerkingen
misselijkheid, overgeven, diarree, maag / buikpijn, constipatie
SymptoomOorzaakOpgelet
pijn in buik of onderrug, met- of zonder overgeven, die niet overgaatpancreatitis (ontsteking van de pancreas)geelzucht kan hiervan een symptoom zijn
duizeligheid, flauwte, wazig zicht, angst, lichtgevoeligheid, stemmingsschomelingen, zweten, dubbele tong, extra veel honger, verwarring, slaperigheid, beverigheid, snelle hartslag, zenuwachtigheidlaag bloedsuikerals je al een medicatie neemt die het bloedsuiker verlaagt kan Ozempic dit effect nog versterken
diaree, misselijkheid, overgevennierproblemendrink voldoende om uitdroging te voorkomen
zwellen van aangezicht, lippen, tong of keel, ademhalingsmoeilijkheden, moeilijk slikken, erge uitslag of jeuk, duizeligheid, flauwte, snelle hartslagallergische reactiegebruik Ozempic niet als je er allergisch aan bent!
Minder voorkomende, mogelijks gevaarlijke, bijwerkingen (verwittig een dokter!)

Overdosis

Indien je vermoedt mogelijks een overdosis genomen te hebben, verwittig dan het antigifcentrum van het land waar je je bevindt. Voor België is dat via het gratis nummer 070 245 245.

Wat is de prijs van Ozempic en hoe kopen?

De prijs van Ozempic hangt van diverse factoren af:

 • in welk land dat je het koopt: Sommige landen hanteren sociale terugbetalingsmaatregelen gesubsidieerd door de overheid;
 • of je het in een lokale apotheek koopt dan wel online; Online kopen kost iets meer wat betreft het product op zich, maar je spaart vervoerskosten en doktersbezoek uit, waardoor het netto goedkoper uitkomt.

Ozempic online kopen

In het digitale tijdperk worden steeds meer medicamenten online gekocht. Dit is uiteraard veel gemakkelijker. Wel moet je uitkijken dat je bij een legitieme site koopt. Legitieme verkooppunten online zijn medische dienstenplatformen die bemiddelen tussen jou en fysieke lokale apotheken. Deze link moet verifieerbaar zijn via de website. Legitieme sites hebben ook een officiële erkenning die je kan natrekken op de website van het ministerie van volksgezondheid.

Wat handig is, is dat de meeste van zulke sites ook de mogelijkheid bieden om op online consultatie te gaan bij een gediplomeerd arts. Dit gaat dan meestal om Nederlandse artsen omdat Nederland, in tegenstelling tot België, een wettelijk kader heeft voor medische diensten op afstand. Volgens de EU wetgeving mogen EU burgers ook in eender welk EU land op doktersconsultatie gaan, dus deze manier van werken is perfect legaal.

Het zal echter technisch, en zeer waarschijnlijk ook legaal gezien (door bijzonderheden in de wetgeving van bepaalde lidstaten),  moeilijk zijn om een voorschrift voor Ozempic te verkrijgen in een ander land, zoals Duitsland, Spanje, Italië, Tsjechië, Frankrijk, Luxemburg, Polen, enz. En dan hebben we het nog niet eens over non-EU landen zoals Zwitserland en in het bijzonder Turkije. De gouden regel is dus om een winkel te kiezen die gelokaliseerd is in het land waar je momenteel verblijft, of die een aangepaste versie van haar site voorzien heeft voor jouw land, inclusief samenwerking met lokale dokters.

De productprijzen op zulke sites zijn all-in: je betaalt niets extra voor de consultatie, noch voor de levering, dewelke 24 uren later in je bus ligt.