Orlistat: nu te koop in de Benelux

Wat is Orlistat?

Orlistat met een hoofdletter O is het generische merk waaronder de medicinale stof orlistat voor een lagere prijs verkocht wordt. Orlistat wordt eveneens geproduceerd en verdeeld onder twee niet-generische merknamen: Xenical en Alli.

Orlistat, de stof zelf, is een synthetisch geneesmiddel dat in het bijzonder ontwikkeld werd voor de behandeling van obesitas, een vorm van extreem overgewicht. Het wordt voorgeschreven als aanvulling op lichaamsbeweging en een caloriearm dieet. Naast haar gunstige werking bij obesitas zou orlistat in sommige gevallen ook de bloeddruk kunnen verlagen en de ontwikkeling van diabetes type 2 kunnen vertragen of voorkomen.

Koop in België

Koop in Nederland

Obesitas is een oorzaak van diabetes en hart- en vaatziekten maar kan ook andere ziekten teweegbrengen.

Is een voorschrift vereist?

Voor Ali heb je geen voorschrift nodig om het te kunnen kopen en gebruiken maar voor Xenical en het generische merk Orlistat wel, omdat de dosis orlistat bij deze producten dubbel zo hoog is, wel.

Overgewicht versus obesitas?

Misschien ben je ontevreden over je gewicht, voel je jezelf minder fit, sneller moe enz. Betekent dat dan dat je aan overgewicht lijdt? Overgewicht is een gradueel, voortschrijdend gegeven, waardoor de grens van het pathologische niet altijd duidelijk is.

Om in aanmerking te komen voor het nemen van orlistat moet je de diagnose overgewicht of obesitas krijgen. Men spreekt van overgewicht bij een gewicht dat hoger ligt dan wat ideaal is om gezond te zijn, en van obesitas bij extreem overgewicht dat effectieve, vaststelbare, schade berokkent aan de gezondheid.

De indicatie voor de diagnose overgewicht dan wel obesitas hangt af van persoon tot persoon. Individuele constitutie is bepalend, waarbij de meest doorslaggevende parameters lengte versus gewicht zijn.

Om inzake overgewicht een snelle diagnose te kunnen maken heeft de Belgische wiskundige Adolphe Quetelet in de 19e eeuw de grondslagen gelegd voor de Body Mass Index (BMI).

Iemands BMI is zijn / haar lichaamsgewicht in verhouding tot zijn / haar lichaamslengte. Concreet deelt men het gewicht (kg) door het kwadraat van de lengte (cm).

BMIDiagnose
< 18.5Ondergewicht
18.5 tot 25.0Gezond
25.0 tot 30.0Overgewicht
30.0 >Obesitas

Hoe werkt orlistat

De stof Orlistat is een inhibitor van de door de pancreas geproduceerde lipase. Lipase is een enzym dat een essentiële schakel vormt in het verteringsproces van vet.

Te veel of te weinig vetten in het lichaam is ongezond. Een deel overtollig vet is goed en wordt opgeslagen als appel voor de dorst. Maar veel teveel vet zorgt voor problemen, zoals zichtbaar wordt bij obesitas.

Triglyceriden, cholesterol en andere essentiële vetzuren kunnen niet aangemaakt worden door ons lichaam zelf.

Deze vetten zorgen voor:

 • het opslaan van energie;
 • het isoleren van ons lichaam tegen koude;
 • het beschermen van onze vitale organen;
 • het ondersteunen van de functies van proteïnen;
 • het triggeren van chemische reacties die helpen bij het controleren van de groei,, immuniteit, reproductie;
 • de energiecyclus van productie, afbreken, opslaan en mobiliseren. Het niet optimaal functioneren van deze cyclus kan leiden tot hartziekten en diabetes;
 • hulp bij het opslaan van bepaalde voedingsstoffen.

Door de werking van lipase tegen te gaan zorgt orlistat er voor dat er minder vet opgenomen wordt in de bloedstroom.

Hoe gebruik je orlistat?

MerknaamToedieningswijzeDosisVoorschrift noodzakelijk?Aandachtspunten
Allioraal, tabletvorm1 tablet van 60 mg,, 3 keer per dag, bij of tot 1 uur na maaltijden die vetten bevattenNeeNeem voedingssupplementen bij bedtijd, of tenminste 2 uren nadat je Alli nam.
Xenicaloraal, tabletvorm1 tablet van 120 mg,, 3 keer per dag, bij of tot 1 uur na maaltijden die vetten bevattenJaNeem voedingssupplementen bij bedtijd, of tenminste 2 uren nadat je Xenical nam.
Orlistatoraal, tabletvorm1 tablet van 120 mg,, 3 keer per dag, bij of tot 1 uur na maaltijden die vetten bevattenJaNeem voedingssupplementen bij bedtijd, of tenminste 2 uren nadat je Xenical nam.

Wat is de prijs van orlistat?

Je kan tegenwoordig kiezen of je medicatie in je lokale apotheek koopt of online in de webshop van farmaceutische diensten platforms.

Xenical is duurder dan Alli, aangezien het een dubbel zo grote hoeveelheid orlistat bevat. Het generische merk Orlistat, is speciaal op de markt gebracht als betaalbaar alternatief op Xenical en Alli.

Verder zijn de medicamenten, wat betreft het product zelf, online iets duurder dan in je lokale apotheek, maar als je de in de prijs begrepen doktersconsultatie, die je bij voornoemde online platformen kan krijgen, meerekent, komt het je goedkoper uit, omdat je dan geen vervoer moet betalen naar de dokter. Uiteraard spaar je ook je vervoer naar de apotheek uit, indien je online koopt.

Koop Orlistat (60 mg, 120 mg) online: voor- en nadelen

Nadelen

Een nadeel van online kopen is dat je tot 24 uur moet wachten vooraleer je het in huis hebt. Een ander nadeel is dat je een beetje moet uitkijken of je met een legitieme site te maken hebt. Legitieme online platformen zijn georganiseerd als bemiddelaar tussen jou, dokter en fysieke apotheek. De wetgeving stelt dat online medicatie altijd moet komen van lokale erkende apotheken, en die moeten traceerbaar zijn via de website waarvan je koopt. Ook moeten deze platformen voorschriften vereisen in geval van voorschriftmedicatie. Je kan zulke sites natrekken op de website van het ministerie van volksgezondheid.

Voordelen

Zoals al gezegd: indien je ook je doktersvoorschrift online haalt, is online kopen voordeliger.

Wellicht het grootste voordeel van online kopen is dat je je huiskamer niet uit hoeft en dat je rustig kunt surfen, opzoeken en uitzoeken via laptop, desktopcomputer of smartphone.

De sites hebben meestal ook een aardige klantenservice die je van a tot z helpt met bestellen.

Orlistat vs semaglutide vs liraglutide

MerkMedicinale stofToedieningMethode
Orlistatorlistattabletlipase remmend
Xenicalorlistattabletlipase remmend
Alliorlistattabletlipase remmend
Wegovysemaglutideinjectieinsuline stimulerent
Saxendaliraglutideinjectieinsuline stimulerent

Orlistat is een lipase inhibitor. Semaglutide and liraglutide zijn glp-1 agonist analogen, en stimuleren de pancrestimulerenas-beta cellen om meer insuline aan te maken.

Combineren met alcohol

Alcohol en orlistat reageren niet op mekaar. Maar vergeet niet dat alcohol veel glucose bevat en zodoende het effect van je afvallen teniet doet. Ook moet je uiteraard oppassen met glucose indien je aan diabetes leidt. Vraag na bij je dokter om zeker te zijn of je alcohol mag drinken, en indien ja, hoeveel precies.

Interacties met andere medicijnen

Omdat orlistat plasmalevels kan verlagen mag het niet gebruikt worden samen met het immunopressieve medicament cyclosporine. Dit is een medicatie.die vaak gebruikt wordt om afstoting bij orgaantransplantatie te voorkomen.

Orlistat zou eveneens de opname van antiretrovirale HIV medicatie en het anti-arrhythmische medicijn amiodarone belemmeren.

Voornaamste bijwerkingen

 • gastrointestinale klachten;
 • steatorrhea: olie-achtige, losse stoelgang (door een tekort aan lipase);
 • winderigheid;
 • stoelgang niet kunnen inhouden.
 • Normaal gezien verminderen deze geleidelijk aan.

Secundair, positief, effect van de bijwerkingen

Een onrechtstreeks, gunstig secundair effect, van de bijwerkingen van orlistat, is dat deze een aversietherapeutisch effect hebben. Je kan immers de potentieel storende bijwerkingen gemakkelijk voorkomen door minder vet te eten. Bij een normale dosis orlistat en een normale pancreas werking kan je door niet meer dan 15 gram vet te eten per maaltijd, de bijwerkingen vermijden.

Voorzorgen

Let op met orlistat in geval van:

 • malabsorptie;
 • hypersensitiviteit voor de stof orlistat;
 • verminderde galblaasfunctie, bijvoorbeeld na een galblaasverwijdering, cholecystectomie genaamd;
 • verwachting of borstvoeding;
 • anorexia and boulimia;
 • geblokkeerd galkanaal;
 • verminderde leverfunctie;
 • pancreasziekten.

Wanneer één of meerdere van deze condities op jou van toepassing zijn, waarschuw dan je dokter vooraleer je het medicament gaat nemen.

Waarschuwingen

Bij een onderzoek bij 900 orlistat gebruikers heeft men vastgesteld dat acute nierkwetsuren bij hen 3 keer meer voorkomen dan bij niet-gebruikers.

Aan de hand van onderzoek met proefdieren heeft men uitgewezen dat langdurige overdaad aan vet in de stoelgang een darmkankerverwekkend effect kan hebben,.

Overdosis

Indien je vermoedt een overdosis genomen te hebben, verwittig dan het antigifcentrum in het land waar je je bevindt. Voor België is dat via het gratis nummer 070 245 245.